Portrætter af mennesker

Bedre billeder af mennesker

Mennesker er verdens ældste og stadig verdens mest populære motiv. Der findes mange typer billeder af mennesker, men helt overordnet kan de placeres i to kategorier.

Kategori 1 – Den planlagte
Opstillede billeder, hvor hver lille detalje er planlagt, og hvor personen eller personerne på billedet er klar over, at de bliver fotograferet. Personen opfører sig ikke nødvendigvis naturligt, men antager en adfærd, som passer til fotografens ønsker.

Professionel reklamefotograf i Odense.

En opstillet situation, hvor hver detalje er planlagt. 

Kategori 2 – Den autentiske
Ikke-opstillede billeder, hvor fotografen er ’fluen på væggen’, som dokumenterer et øjeblik i andre mennesker liv, uden at deres opmærksomhed bliver rettet mod kameraet. Personerne på sådanne billeder opfører sig nøjagtigt ligesom de ville have gjort, hvis der ikke var en fotograf til stede.

reklamefotografer341

Børn fotografet i en autentisk situation. 

Under hver af disse to kategorier kan der placeres mange forskellige typer billeder af mennesker. Portrætter hører som regel ind under kategori nr. 1, imens reportagebilleder, der har til formål at fortælle om en hændelse i andre menneskers liv, passer bedre ind i kategori nr. 2. De klassiske parbilleder taget til familiefesten passer fx i kategori nr. 1, imens den flotte billedserie af ungerne, der bager snobrød, som regel passer bedre ind i kategori nr. 2.

Vi er alle forskellige
Som fotograf er det vigtigt at være klar over forskellen på de to ovennævnte kategorier. Ud over kameraudstyr, lys og fototeknik, er der nemlig en række andre variable, man skal tage hensyn til, når man tager billeder af mennesker, fx køn, alder og personlighed.
Kvinder og mænd, drenge og piger er af natur forskellige, og der kan derfor være stor forskel på at fotografere dem. Børn er ofte ligeglade med at blive fotograferet, imens unge kan være generte, og ældre mennesker kan vise direkte afsky for et kamera. Mennesker med stort ego stiller ofte gerne op til at blive fotograferet, mens andre mener, de ikke tager sig godt ud på billeder. Som individer er vi med andre ord særdeles forskellige.

Uddannet fotograf laver nyt fotokursus, se med her.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s