Online foto sites

Der findes en lang række tjenester på nettet, hvor du kan gemme og fremvise dine billeder og videoer. Her vil jeg kort fortælle nogle af de mest relevante.

Flickr – inspirationskilden for alle andre

Flickr er “the grand old man”, når det drejer sig om online fotodeling, og de fleste af konkurrenterne er inspireret af Flickr. I maj 2013 fik Flickr nyt udseende og nye vilkår. Flickr var gået lidt i stå – så det var tiltrængt.

1.000 GB gratis plads

Man får nu hele 1.000 GB plads til fotos i fuld opløsning – det er vist mere end de fleste får brug for! Man kan uploade HD-videoer på op til tre minutters varighed. Betaler man ca. kr. 300 pr år, kan man bl.a. slippe for annoncer.

Flickr, maj 2013.

Deling

På Flickr kan man inddele sine billeder i sets, og man kan kommentere og geotagge sine billeder. Man bestemmer selv, hvem der må se billederne og man kan lægge dem i forskellige grupper, så andre nemmere får øje på dem. Derudover kan man kommentere hinandens billeder på forskellig vis. Som betalende bruger har man adgang til statistik over antal visninger af billederne mv.

Dygtig fotograf til flotte bryllupsfotos.


Picasa web album – Googles fototjeneste

Det kan være lidt svært at finde rundt i Googles forskellige fototjenester. Sådan forklarer Google forskellen mellem Picasa, Picasa Web Album og Google+:

 • Picasa er et fotoprogram, du installerer på din computer, så du kan redigere, organisere og dele dine digitale fotos.
 • Picasa Web Albums en hjemmeside, hvor du kan overføre billeder fra din computer “Web Albums” og dele dem med venner og familie.
 • Google+ er en hjemmeside, hvor du kan overføre billeder fra din computer til “albums”. Når du tilmelder dig Google +, bliver du også tilmeldt Picasa Web Albums.

Her er fokus på Picasa Web AlbumPicasa web album

Upload og antal billeder

Google begrænser ikke umiddelbart upload, men til gengæld er der begrænsninger på mængden af plads. Har du en Google-konto kan du få adgang til at uploade 1 GB billeder og videoer. Har du en Google+-konto , tæller de billeder og videoer du uploader derfra ikke med, men der er to begrænsninger:

 • Videoer skal være på under 15 minutter – ellers tæller de med i den ene gratis GB
 • Billeder bliver gemt i en størrelse på max 2048×2048 (max ca. 4 megapixel)
Uploader du billeder fra Picasaprogrammet, tæller de med i begrænsningen på 1 GB. Uploader du mere end det, bliver de resterende billeder nedskaleret til max 2048×2048.

Deling

Man kan gøre billeder private, så de kun kan ses af dem, man inviterer. Er billederne offentlige, kan alle se dem. Mulighederne for delinger ikke så udviklede som på Flickr, men der er mulighed for at kommentere, tilmelde til grupper mv.

Mere info

 • Google har også Google Drev, hvor man gratis kan have 5 GB data liggende.
 • Man kan købe ekstra plads til billeder og data. Det koster ca. kr. 15 for 25 GB (pr. måned).
 • Google ejer også Panoramio, som er beregnet til billeder af verden. Her er ingen begrænsninger på pladsen, men alle billeder er offentlige, og man bør geotagge dem. Google Earth henter sine billeder på Panoramio.
 • Youtube, som man kan uploade videoer til, tilhører også Google. Disse videoer behøver ikke være offentlige, men der er begrænsninger på størrelsen.

Google giver en masse muligheder for fotodeling, men efter Google introducerede Google+ er det blev ret uoverskueligt. Logikken for Google er at få folk til at bruge Google+ (i konkurrence med Facebook), men logikken for brugeren kan være svær at gennemskue. Mon ikke det hele bliver gjort mere enkelt på et tidspunkt?

Kreativ fotografer til bryllupper.


500px – for de ambitiøse

500px

500px har payoff’et “Verdens bedste billeder”, og det er da også kvalitet og æstetik, der er i højsædet. Hvis du gerne vil vise dine fotos frem og evt. sælge dem, er 500px en god løsning.

Upload og  antal billeder

500px opererer med tre slags medlemskab: Free, Plus og Awesome.

 • Free: 10 uploads af fotos om ugen
 • Plus: Ubegrænset upload (ca. kr. 130 pr. år)
 • Awsome: Ubegrænset upload + en række ekstra muligheder (ca. kr. 300 pr. år)

Deling

Hele ideen med 500px er deling, men der er mulighed for at gøre billeder private.

Mere info

 • 500px velegnet for fotografer, der ønsker at udstille og sælge billeder
 • De mest populære billeder vises på forsiden.
 • 500px er ikke velegnet til backup af fotoarkivet.

Ipernity – ikke kun foto og video

Ipernity adskiller sig på flere punkter fra de øvrige tjenester. Ipernity giver ikke kun plads til foto og video men også til dokumenter. Der findes både et gratis medlemsskab og en pro-løsning.

ipernity

Upload og antal billeder

Med en gratis konto kan man uploade 200 MB pr. måned. Selve pladsen er ubegrænset. HD-videoer må være på op til 90 MB. Med pro-kontoen kan man uploade ubegrænset, men HD-videoer må dog ikke være større end 500 MB. Man kan også gemme i RAW-format som fx DNG og billederne kan downloades igen i det originale format. Dokumenter pakkes automatisk ind i en Zip-fil, og disse Zip-filer kan naturligvis også downloades.

Deling

Man kan dele alle sine uploads (både billeder, videoer og dokumenter), og man kan kommentere og lægge billederne i grupper. Uploads kan også være private, eller de kan deles med venner.

Mere info

 • Ipernity findes på en række sprog, men endnu ikke på dansk.
 • Ipernity så dagens lys i 2004 og er officielt stadig i beta (dvs ikke helt færdigt).
 • Der er ikke muligheder for billedredigering i Ipernity – fx kan et billede ikke roteres.
 • Ipernity er en af de få services, der understøtter upload og download af RAW-filer.
 • Der er også mulighed for at blogge på Ipernity.

Smukke fotoserier af brudepar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s