Skarpere billeder

1) Objektiv

Ja der er stor forskel på hvor skarpe billeder de forskellige objektiver kan hjælpe dig med at lave. Her gælder det ofte at du får hvad du betaler for – dvs. hovedreglen er jo dyrere objektiv jo skarpere billeder. En anden hovedregel er at objektiver med fast brændvidde er skarpere end dem med variabel, men selvom du ikke har 10.000+ til de skarpeste objektiver så betyder det ikke, at du ikke kan gøre noget for at hjælpe dit objektiv lidt på vej…

bryllup_detalje201_viborg

Kend dit objektivt ’svage punkter’:
Billigere zoom-objektiver har ofte nogle svage punkter ved en eller flere forskellige brændvidder.
Tænk på dit zoom objektiv som et udvalg af faste objektiver… dvs. har du fx. et 24-70 objektiv så skyd det på fx. 30, 48 og 65, hvis det er der du ved at det tegner skarpest.
Grunden til at vi har fødder er så vi er i stand til at bevæge os enten tættere eller længere fra motivet.

Skyd ikke helt åben eller helt lukket:
Skyd ikke på det mindste og det største blændetal som dit objektiv kan klarer – med mindre du har brugt en mindre formue på det, så er det nok skarpt uanset hvilken blænde du vælger. Selv et super godt objektiv som fx. Nikons 50mm f/1.4 er ikke lige skarp ved alle blændetal – så ønsker du at prioritere skarphed over effekten fra fx. en lav dybdeskarphed så vælg en blænde omkring f/4-4.5 som er der hvor dette objektivt er skarpest. Test dine objektiver så du ved hvor de performer bedst.

Der findes den slags fotografer i Vejle.

2) Lukkertid

For langsom lukkertid giver uskarpe billeder – husk følgende hovedregler:

Motivet står stille: brændvidde = lukkertid (dvs. skyder du på 200mm så skal lukkertid minimum være 1/200 sek.)

Motivet bevæger sig langsomt: brændvidde = 2 x lukkertid (dvs. skyder du på 200mm så skal lukkertid minimum være 1/400 sek.)

Motivet bevæger sig hurtigt: brændvidde = 4 x lukkertid (dvs. skyder du på 200mm så skal lukkertid minimum være 1/800 sek.)

Husk billedstabilisering i dit objektiv hjælper KUN hvis motivet står stille 🙂

foto-bryllupbillede-1

3) Hold kameraet HELT stille

Jo mere stille du kan holde kameraet jo skarpere billeder (gælder selvfølgelig mest ved langsommere lukkertider)

Brug et stativ, en monopod, læn dig op en mur, støt hænderne eller kameraet på en stol – tænkt kreativt og gør hvad der nu skal til for at holde kameraet helt stille.

Fyn har også dygtige bryllupsfotografer.

4) Tænkt over lyset

Placer dig selv og motivet således at lyset kommer fra siden. Dette sikrer en bedre kontrast i billedet og gør at billedet kommer til at se skarpere ud end det måske i virkeligheden er.

5) DoF – Depth of Field / dybdeskarphed

DoF betyder utroligt meget for skarpheden i billedet, så tænkt over hvad du ønsker at prioritere inden du laver billedet.

Download en DoF calculator til din smartphone, så kan du altid beregne den helt præcist. Søg på “DoF calculator’ i appstoren så finder du et bredt udvalg af både gratis og næsten gratis udgaver.

produktfoto_packshot8

6) Autofokus

Autofokus er meget brugbart til langt de fleste opgaver, men det er ikke perfekt. Brug tiden som det tager at sætte dig ind i hvordan dit kameras autofokus system fungerer.

En meget enkel metode som virker til rigtigt mange opgave er at sætte kameraet op til kun at bruge det midterste AF punkt. Det gør det nemt blot at placerer dette punkt der, hvor du gerne vil have fokus til at være i billedet, trykke udløseren halvt ned så fokus låses og derefter re-komponere billedet indtil du er tilfreds med kompositionen.

Husk dog at det er vigtigt at du IKKE bevæger dig så meget som en cm hverken frem eller tilbage i forhold til motivet, hvis du kommer til dette er du nødt til at slippe udløseren og starte forfra.

Hvorfor bruge det midterste AF punkt? fordi det (næsten) altid er det hurtigste og mest præcise.

Se en fotograf lave video om bryllupsfotografering her.

7) Sharpening

Et RAW billede har altid brug for sharpening i post – brug Lightroom / Capture One / Aperture / Capture NX / Photoshop eller hvad du nu foretrækker som din RAW konverter.

Leave a comment